Over de musici

Nadat oprichter Klaas Jan Mulder is overleden zijn er verschillende organisten geweest die de concerten hebben verzorgd. Sinds enkele jaren is er ook een middagdeel bij gekomen. Er wordt gekeken naar artiesten die kunnen spelen in lijn met de traditie of internationaal een bekende naam zijn. Artiesten die na overlijden van Mulder de concerten hebben verzorgd zijn o.a. Herman van Vliet, Jean Guillou, Peter Eilander, Marco den Toom en Pieter Heykoop. Ook in de middag-editie die in de loop van de jaren erbij is gekomen, hebben meerdere organisten meegeholpen waaronder andere Daniël Wayenberg, Mannenkoor D.E.V., Pieter Heykoop en tot de laatste keer in 2020 met André Nieuwkoop.

Hieronder de artiesten die komende editie het concert zullen verzorgen. 

 


Peter Eilander

...is organist van de Eben-Haëzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen en is sinds 1981 organist van de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn, welke in 1995 de nieuwe kerk en in 1997 het nieuwe Steendamorgel in gebruik nam. Hij studeerde orgel en piano op het conservatorium te Zwolle. Daarna volgde hij interpretatielessen bij o.a. Jan Bonefaas. 

Als concertorganist speelt Peter Eilander zowel in Nederland als in het buitenland. Zo concerteerde hij in Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland (Dublin), Letland (Riga), Rusland (St. Petersburg) en Spanje.

Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan. Peter heeft op 4 cd’s alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant opgenomen. Naast deze sonates (2 per cd) werden orgeltranscripties van Guilmant opgenomen uit de z.g.n. Trocadéro Livraisons. Deze werken bieden een boeiende afwisseling met de sonates. Op deze cd’s zijn de Cavaillé-Coll orgels van de Ste. Madeleine (Parijs), St. Pierre (Lisieux) en de St. Ouen (Rouen) te horen. Tevens werd Peter de gelegenheid geboden een kerst CD in de St. Ouen (Rouen) en een solo CD in de St. Sulpice (Parijs) op te nemen. De nieuwste cd werd opgenomen op het imposante orgel van de Dom te Riga met als titel: Bach&Influence.

Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Tijdens het 50 jarig jubileumconcert van Cantate Deo in november 2015 werd Peter Eilander geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Eilander is in 2011 voor het eerst betrokken bij de Nieuwjaarsconcerten. In 2016 trad hij samen met Jean Guillou op en van 2017 - 2021 heeft Eilander het avondconcert solo verzorgt.

Jaap Eilander

Jaap Eilander, winnaar van het Petrof Piano Concours in Nijkerk, studeerde in 2009 af op hoofdvak piano aan het ArtEZ-Conservatorium van Enschede. Hiervoor volgde hij pianolessen bij onder anderen Herman Riphagen en later bij Geoffrey Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook volgt hij regelmatig lessen en masterclasses bij bijvoorbeeld Mikhail Markov, Marietta Petkova, Kateriina Liimatainen, Ralph van Raat en Fred Oldenburg.

Luisteraars worden bij Jaap Eilander niet direct overweldigd door bombastisch pianospel of uiterlijke show maar geraakt door intimiteit en de diepgang van zijn spel. Hij heeft dit bereikt door een combinatie van muzikale opvoeding, hard werken en het hebben van een kritische antenne voor juiste interpretaties. De echte doorbraak in de concertpraktijk kwam na winst van het regionale Petrof Piano Concours in Nijkerk. Na afstuderen aan het conservatorium is Eilander regelmatig te horen in concertzalen, kastelen en op privéconcerten. Ook nam Eilander verschillende cd’s op die ook te vinden zijn op Spotify en andere online kanalen om ook de jongere pianoliefhebbers te bereiken. Zijn album met werken van Johann Sebastian Bach is in 2020 ook uitgebracht op LP. In 2021 kwam zijn laatste album uit met werken van Grieg, Rachmaninov, Schubert, & Brahms. 

Het is de eerste keer dat Jaap Eilander zijn medewerking geeft aan de Traditionele Nieuwjaarsconcerten. De laatste keer dat piano een rol speelde was met pianist Daniël Wayenberg.