Over de musici

Nadat oprichter Klaas Jan Mulder is overleden zijn er verschillende organisten geweest die de concerten hebben verzorgd. Er wordt gekeken naar artiesten die kunnen spelen in lijn met de traditie of internationaal een bekende naam zijn. Artiesten die na overlijden van Mulder de concerten hebben verzorgd zijn o.a. Herman van Vliet, Jean Guillou, Peter Eilander, Marco den Toom en Pieter Heykoop. Ook in de middag-editie die in de loop van de jaren erbij is gekomen, hebben meerdere organisten meegeholpen waaronder andere Daniël Wayenberg, Mannenkoor D.E.V., Pieter Heykoop en André Nieuwkoop. Voor de volledige concertgeschiedenis klik hier


Olivier Latry

Olivier Latry is een beroemde Franse organist, improvisator en componist. Hij doceert als professor an het conservatorium van Parijs en is als titulair organist verbonden aan de op dit moment nog gesloten Notre-Dame in Parijs.

Op zeven jarige leeftijd begon Latry met bespelen van piano en enkele jaren later met orgel. Nadat hij zijn eerste muzikale onderwijs kreeg in zijn geboorteplaats studeerde hij vanaf 1978 orgel bij Gaston Litaize aan het Conservatorium van Saint-Maur-des-Fossés. Hij volgde daarnaast lessen compositie bij Jean-Claude Raynaud aan het Conservatorium van Parijs.

Na zijn opleiding was hij assistent in de orgelklas van Michel Chapuis aan het Conservatorium van Parijs, waarna hij orgeldocent werd aan het conservatorium van Reims. Vervolgens nam hij in 1990 de positie over van Litaize aan het conservatorium van Saint-Maur-des-Fossés. In 1985 werd hij, als opvolger van Pierre Cochereau, benoemd tot een van de vier titulaires des grandes orgues van de Notre-Dame te Parijs, naast Yves Devernay, Philippe Lefebvre en Jean-Pierre Leguay.

Sinds 1995 is hij ook hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Parijs, een positie die hij deelt met Michel Bouvard. Hij is bovendien een veelgevraagd docent voor zomercursussen, waaronder de Internationale Zomeracademie voor Organisten van het Internationaal Orgelfestival Haarlem.

Daarnaast heeft Latry een uitgebreide internationale concertpraktijk. Hij specialiseert zich niet in één bepaalde periode of stroming, maar wel is hij vooral bekend door zijn interpretaties van Olivier Messiaen, wiens complete orgelwerk hij heeft opgenomen voor Deutsche Grammophon. Hij componeert ook, en baseert zich daarbij op eigen improvisaties, zoals in zijn Salve Regina uit 2007.