Over de musici

Nadat oprichter Klaas Jan Mulder is overleden zijn er verschillende organisten geweest die de concerten hebben verzorgd. Er wordt gekeken naar artiesten die kunnen spelen in lijn met de traditie of internationaal een bekende naam zijn. Artiesten die na overlijden van Mulder de concerten hebben verzorgd zijn o.a. Herman van Vliet, Jean Guillou, Peter Eilander, Marco den Toom en Pieter Heykoop. Ook in de middag-editie die in de loop van de jaren erbij is gekomen, hebben meerdere organisten meegeholpen waaronder andere Daniël Wayenberg, Mannenkoor D.E.V., Pieter Heykoop en André Nieuwkoop. Voor de volledige concertgeschiedenis klik hier

Hieronder de artiesten die komende editie het concert zullen verzorgen. 

 


Thomas Ospital

Overal waar de 28-jarige Thomas Ospital op de orgelbank gaat zitten, onthaalt het publiek hem op een klaterend applaus. Zijn vurige virtuositeit, vrijmoedige kracht en balorige interpretaties zijn gewoonweg fascinerend. Hij is het type organist dat zijn studie aan het Conservatoire de Paris afsloot met maar liefst vijf eerste prijzen in orgel, improvisatie, harmonie, contrapunt en fuga. 


Thomas Ospital, geboren in het Baskenland, is sinds 2015 titulair organist van het grote orgel van de Saint-Eustache-kerk in Parijs. Van 2016 tot 2019 werd hij de eerste organist in residentie van het Maison de la Radio.

Zijn concertcarrière bracht hem ertoe zowel in Frankrijk als in het buitenland te spelen. Improvisatie neemt een belangrijke plaats in in zijn muziekpraktijk; begeleiding van stomme films (films zonder filmmuziek) is daar een voorbeeld van.

 

Zijn eerste album-opname is gewijd aan werken van Franz Liszt aan het grote Van den Heuvel-orgel van Sint-Eustache. 

 

Sinds 2017 is hij hoogleraar klavierharmonisatie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, en sinds 2021 hoogleraar orgel naast Olivier Latry.

 

Thomas Ospital begon zijn muziekstudie aan het Bayonne Conservatorium bij Esteban Landart en zette deze voort aan het Nationaal Conservatorium voor Muziek en Dans in Parijs, waar hij vijf eerste prijzen behaalde. Zijn leraren zijn onder meer Olivier Latry, Michel Bouvard, Thierry Escaich, Philippe Lefebvre, Fabien Waksman, Isabelle Duha en Pierre Pincemaille.

 

Als winnaar van verschillende internationale wedstrijden (Zaragoza, Chartres, Toulouse, Grand Prix Florentz van de Académie des Beaux-Arts), bracht hij zes maanden door als "Young artist in residence" in de Saint Louis King of France-kathedraal in La Nouvelle-Orleans, Verenigde Staten.

Meer informatie is te vinden op zijn website: www.thomasospital.com 

Minne Veldman

Steevast neemt Minne in de diverse orgelagenda's een prominente plek in. Een veelgevraagd organist die met passie en enthousiasme het orgel laat horen in al haar facetten. 

Minne Veldman, geboren in 1980 ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concert-organist. Van zijn orgelspel verschenen 13 solo-CD’s, opgenomen op toonaangevende historische orgels in Nederland. Daarnaast verschenen cd's met samenzang onder zijn leiding vanuit Kampen en Hasselt. Op internet staan honderden video's van zijn orgelspel, waaronder tientallen complete online-orgelconcerten uit 2020-2022. Ook trad hij op als organist en dirigent in het TV-programma Nederland Zingt van de Evangelische Omroep en gaf hij concerten in Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije.

Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee mannenkoren, twee gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie 'Koraalbewerkingen' (26 delen) en een serie 'Eenvoudige Psalmbewerkingen' (4 delen).

Om zijn enthousiasme voor het orgel en de orgelmuziek uit te dragen en te delen met jong en oud, organiseert Minne Veldman verschillende evenementen. Zo is hij de drijvende kracht achter het Orgelfeest (www.orgelfeest.nl), de YouTube-Orgeldag (www.youtube-orgeldag.nl), Orgelzomer Urk (serie woensdagmiddagconcerten in de Bethelkerk) en de Zomerserie Orgelconcerten Vollenhove.
 
Meer informatie is te vinden op zijn website: www.minneveldman.nl.

 

 


Meewerkerkenden Samenzangmiddag

Hollands Jongerenkoor
Peter Wildeman (dirigent)
André Nieuwkoop (samenzang begeleiding)
Joost van Belzen (piano)

Verdere informatie volgt.