Over de musici

Nadat oprichter Klaas Jan Mulder is overleden zijn er verschillende organisten geweest die de concerten hebben verzorgd. Sinds enkele jaren is er ook een middagdeel bij gekomen. Er wordt gekeken naar artiesten die kunnen spelen in lijn met de traditie of internationaal een bekende naam zijn. Artiesten die na overlijden van Mulder de concerten hebben verzorgd zijn o.a. Herman van Vliet, Jean Guillou, Peter Eilander, Marco den Toom en Pieter Heykoop. Zie voor meer informatie de pagina met geschiedenis over deze traditie.Hieronder de artiesten die komende editie het concert zullen verzorgen. 

 


Peter Eilander

...is organist van de Eben-Haëzerkerk te Apeldoorn. Hij begon zijn organisten loopbaan op tienjarige leeftijd in de Tabernakelkerk te Vaassen en is sinds 1981 organist van de Eben-Haëzergemeente te Apeldoorn, welke in 1995 de nieuwe kerk en in 1997 het nieuwe Steendamorgel in gebruik nam. Hij studeerde orgel en piano op het conservatorium te Zwolle. Daarna volgde hij interpretatielessen bij o.a. Jan Bonefaas. 

Als concertorganist speelt Peter Eilander zowel in Nederland als in het buitenland. Zo concerteerde hij in Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije, Ierland (Dublin), Letland (Riga), Rusland (St. Petersburg) en Spanje.

Hij heeft als organist, dirigent en begeleider van koor- en samenzang verschillende opnamen op zijn naam staan. Peter heeft op 4 cd’s alle 8 orgelsonates van Alexandre Guilmant opgenomen. Naast deze sonates (2 per cd) werden orgeltranscripties van Guilmant opgenomen uit de z.g.n. Trocadéro Livraisons. Deze werken bieden een boeiende afwisseling met de sonates. Op deze cd’s zijn de Cavaillé-Coll orgels van de Ste. Madeleine (Parijs), St. Pierre (Lisieux) en de St. Ouen (Rouen) te horen. Tevens werd Peter de gelegenheid geboden een kerst CD in de St. Ouen (Rouen) en een solo CD in de St. Sulpice (Parijs) op te nemen. De nieuwste cd werd opgenomen op het imposante orgel van de Dom te Riga met als titel: Bach&Influence.

Hij ontving in 1993 en 2006 Franse onderscheidingen voor zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Tijdens het 50 jarig jubileumconcert van Cantate Deo in november 2015 werd Peter Eilander geridderd in de orde van Oranje Nassau.

Eilander is in 2011 voor het eerst betrokken bij de Nieuwjaarsconcerten. In 2016 treedt hij samen met Jean Guillou op en van 2017 - 2020 heeft Eilander dit solo verzorgt.  

Olivier Latry

...is een Franse organist, componist, improvisator en hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Parijs.

Al op zevenjarige leeftijd begon Latry met piano en enkele jaren later met orgel. Nadat hij zijn eerste muzikale onderwijs kreeg in zijn geboorteplaats studeerde hij vanaf 1978 orgel bij Gaston Litaize aan het Conservatorium van Saint-Maur-des-Fossés. Hij volgde daarnaast lessen compositie bij Jean-Claude Raynaud aan het Conservatorium van Parijs.

Na zijn opleiding was hij assistent in de orgelklas van Michel Chapuis aan het Conservatorium van Parijs, waarna hij orgeldocent werd aan het conservatorium van Reims. Vervolgens nam hij in 1990 de positie over van Litaize aan het conservatorium van Saint-Maur-des-Fossés. In 1985 werd hij, als opvolger van Pierre Cochereau, benoemd tot een van de vier titulaires des grands orgues van de Notre-Dame te Parijs, naast Yves Devernay, Philippe Lefèbvre en Jean-Pierre Leguay. Sinds 1995 is hij ook hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Parijs, een positie die hij deelt met Michel Bouvard.

Daarnaast heeft Latry een uitgebreide internationale concertpraktijk. Hij specialiseert zich niet in één bepaalde periode of stroming, maar wel is hij vooral bekend door zijn interpretaties van Olivier Messiaen, wiens complete orgelwerk hij heeft opgenomen voor Deutsche Grammophon. Hij componeert ook, en baseert zich daarbij op eigen improvisaties, zoals in zijn Salve Regina uit 2007.


Latry is in Nederland geen onbekende en op 7 oktober 2017 debuteerde Latry in de Laurenskerk Rotterdam. Latry is na Jean Guillou de tweede Franse organist die uitgenodigd wordt om op het Traditioneel Nieuwjaarsconcert te spelen.

 


André Nieuwkoop

... werd te Werkendam in 1990 geboren. Op jeugdige leeftijd bleek al zijn muzikale aanleg en interesse. Als klein jongetje keek hij in kerken met ontzag naar die grote orgels.

Thuis met oefenen en goed luisteren heeft hij zich de kunst van het orgelspelen aangeleerd. Met af en toe wat orgellessen op advies van verschillende mensen zocht André Nieuwkoop toch zelf zijn eigen weg in orgelland met een geheel eigen stijl. De inspiratie om te improviseren komen spontaan naar voren in zijn liefde en interesse voor de orgels. Sinds 2016 is André Nieuwkoop organist bij de Gereformeerde Gemeente in Aalburg. Na een jaar in de binnenvaart zit André Nieuwkoop inmiddels weer bij Koninklijke Marine en volgt sinds 2020 een opleiding bij de Nederlandse Politie. De samenzang begeleiden blijft hij combineren met zijn werk en opleiding. Deze aanpak van Van Nieuwkoop trekt bezoekers uit het hele land, maar ook van daarbuiten en de bijeenkomsten worden door jong en oud bezocht. Diverse CD’s en solo CD’s zijn er inmiddels verschenen vanuit Zaltbommel, Gorinchem, Goes en Kampen. 

In 2020 heeft André voor het eerst de samenzangmiddag begeleid. Dit was voor hem tevens het debuut in de Rotterdamse Laurenskerk.