Persberichten

Nieuwjaarsconcert met Olivier Latry

Oud-Beijerland - dinsdag 7 november 2023
Op 6 januari hoopt Olivier Latry 's avonds het avondconcert te verzorgen in de traditie van Nieuwjaarsconcerten in de Laurenskerk Rotterdam. Niet voor het eerst treedt een grote franse naam als organist op tijdens deze traditionele nieuwjaarsconcerten. Eerder gaven Jean Guillou en Thomas Ospital al acte de présence. Het programma zal binnenkort bekend worden gemaakt. 

 

Samenzangmiddag met André Nieuwkoop geannuleerd

Oud-Beijerland - dinsdag 7 november 2023
N.a.v. een recent evenement in de Laurenskerk heeft André Nieuwkoop ons laten weten niet meer te willen spelen in de Rotterdamse Laurenskerk zolang dit soort evenementen daar georganiseerd worden. We respecteren het besluit van André.

De organisatie van de Traditionele Nieuwjaarsconcerten op de 1e zaterdag van het nieuwe jaar gaat zoeken naar een passende invulling voor de middag op 6 januari 2024. Het avondconcert van Olivier Latry blijft staan.
Bezoekers die al kaarten in de voorverkoop hebben aangeschaft krijgen hun geld terug en hebben hierover inmiddels een e-mail ontvangen.

Mochten er vragen hierover zijn, stel ze gerust via info@nieuwjaarsconcerten.nl of www.nieuwjaarsconcerten.nl/contact

 

Nieuwjaarsconcert 2023 door Thomas Ospital en Minne Veldman 

Schiedam - woensdag 19 oktober 2022
De Franse organist Thomas Ospital is op zaterdag 7 januari 2023 te gast tijdens de 43e editie van het Traditionele Nieuwjaarsconcert in de Rotterdamse Laurenskerk. Daarnaast zal Minne Veldman een deel van het programma voor zijn rekening nemen. 


Dat meldt Kees van Elzelingen, die de organisatie van de Traditionele Nieuwjaarsconcerten in 2020 heeft overgenomen van Pieter van der Ploeg. Het volledige programma zal later dit jaar bekend worden gemaakt. Muziek van Klaas Jan Mulder zal niet ontbreken, de in 2008 overleden organist begon in 1980 met de nieuwjaarsconcerten in de Laurenskerk van Rotterdam. Een klein tipje van de sluier wil Van Elzelingen al wel vast oplichten. Zo zullen er orgelwerken klinken van Bach, Liszt en Widor. 

Zoals het er nu uitziet mogen we na twee jaar weer fysiek mensen ontvangen in de Laurenskerk. In de afgelopen twee jaar hebben we met livestream de concerten door kunnen laten gaan. Nu hopen we weer op massale komst van ons trouwe publiek. De kerk is groot genoeg en ook voor mensen die kwetsbaar zijn vanwege gezondheid zijn welkom. 


Op zaterdagmiddag is er weer een een zangmiddag ingepland met medewerking van organist André Nieuwkoop, Hollands Jongerenkoor o.l.v. Peter Wildeman en de pianist Joost van Belzen. 


Hybride vorm voor Nieuwjaarsconcert 2022

Schiedam - woensdag 15 december 2021 / Bewerkt 22 december 2021

We zagen erg uit naar de 42e Traditionele Nieuwjaarsconcerten bestaande, komend jaar weer bestaand uit een samenzangmiddag en avondconcert. Helaas gaat dat voor de komende editie niet lukken vanwege geldende maatregelen. Het concert zal zaterdagavond 8 januari uitgezonden worden om 20:00 uur. Met een aantrekkelijk programma gespeeld door Peter Eilander op het Marcussen-orgel en Jaap Eilander op een Fazioli-concertvleugel, hopen we ook voor komend jaar weer de traditionele muzikale nieuwjaarsgroet vanuit de Laurenskerk te organiseren. Houdt deze website in de gaten voor het laatste nieuws. We hadden al kaarten verkocht. Die mensen ontvangen van ons uiterlijk begin januari een e-mail met mededeling dat we overgaan tot restitutie van de gelden. 


Traditionele Nieuwjaarsconcerten steunt restauratie Marcussen-orgel

Schiedam - Zaterdag 11 december 2021

"Ducttape houdt immense orgel Laurenskerk bij elkaar, miljoen nodig voor restauratie"

'Onze rode reus' is toe aan restauratie. In dit artikel van het AD en onderstaande video vertelt titulair organist Hayo Boerema over zijn acties om geld op te halen voor de restauratie. We gaan Hayo en de 'rode reus van Rotterdam' helpen en hebben daar ook u voor nodig. Met elke kaart die u koopt of donatie die u doet voor het Nieuwjaarsconcert op 8 januari 2022 draagt u bij aan de restauratie. Op naar een rode reus zonder ducttape! Nieuwjaarsconcerten Rotterdam steunt deze actie naast de jaarlijkse bijdrage voor KWF Kankerbestrijding.  

Nieuwjaarsconcerten 2021 uitgesteld. Livestream-concert op zaterdagavond 2 januari 2021.

Schiedam - vrijdag 18 december 2020
Met de huidige maatregelen tegen Covid19, zijn concerten en samenzangmiddagen onmogelijk. Daarom wordt gekeken of zowel de samenzangmiddag met André Nieuwkoop en het avondconcert met Olivier Latry en Peter Eilander uitgesteld kunnen worden. We hopen op 8 januari 2022 weer de concerten te mogen organiseren en de vele muziekliefhebbers te verwelkomen. 

Kaarthouders zijn benaderd door de organisatie en krijgen de keuze om de waarde van de kaarten om te zetten in een donatie of restitutie. 

De organisatie van de Traditionele Nieuwjaarsconcerten zal in 2021 toch een Nieuwjaarsgroet willen brengen vanuit de Laurenskerk in Rotterdam. In 2021 zou het de 41e keer zijn dat er op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar een nieuwjaarsconcert verzorgd zou worden. Sinds het overlijden van grondlegger Klaas Jan Mulder wordt dit verzorgd door wisselende organisten. Dit jaar zal Peter Eilander een livestream-concert verzorgen met een afwisselend programma met o.a. bekende literatuur, koraalbewerkingen van hemzelf en Klaas Jan Mulder.  Het programma wordt later bekend gemaakt op deze website. De livestream is te vinden op het YouTube-kanaal van Traditionele Nieuwjaarsconcerten.


Latry en Eilander spelen Nieuwjaarsconcert Laurenskerk Rotterdam 2021

Rotterdam - Maandag 6 januari 2020
Afgelopen zaterdag vond het traditionele nieuwjaarsconcert plaats in de Laurenskerk van Rotterdam. Wat 40 jaar geleden is begonnen bij Klaas Jan Mulder wordt sinds zijn overlijden door de organisatie voortgezet door verschillende organisten. Op zaterdag 2 januari 2021 is het de beurt aan de Franse organist Olivier Latry en de Apeldoornse organist Peter Eilander. Latry is organist van het Cavaillie-Coll orgel van de Notre Dame in Parijs welke vorig jaar door een grote brand voorlopig niet bespeelbaar is. Eilander zal enkele koraalbewerkingen spelen van zichzelf en oprichter Klaas Jan Mulder.

Bij het avondconcert, dit jaar geheel verzorgd door Peter Eilander, werd afscheid genomen van concertorganisator Pieter van der Ploeg die dit nu meer dan 30 jaar heeft gedaan. Onder de ruim 450 concertgangers was ook organist Sander van Marion. Hij bedankte hem voor de immer uitmuntende organisatie en het podium die hij door de jaren heen heeft geboden aan jonge organisten, en jubilerende musici. De organisatie van de nieuwjaarsconcerten is dit jaar overgenomen door Kees van Elzelingen. Van der Ploeg kreeg van de nieuwe organisator een cheque overhandigt met een geldbedrag van € 500,00 wat geschonken wordt aan KWF Kankerbestrijding. Het werk van kankerbestrijding heeft de Katwijkse organisator door de jaren heen gesteund uit opbrengsten van door hem georganiseerde concerten. Tot slot trakteerde Eilander alle aanwezigen in de Laurenskerk op het favoriete orgelwerk van Pieter van der Ploeg, het derde deel ‘Allegro deciso’ uit Evocation van Marcel Dupré.

Ook dit jaar was er ’s middags weer een samenzangmiddag. Dit jaar voor het eerst met André Nieuwkoop. De middag werd bezocht door 1300 bezoekers. In 2021 zal Nieuwkoop op D.V. zaterdag 2 januari ook de samenzangmiddag begeleiden.

Meer informatie via www.nieuwjaarsconcerten.nl

 

Kees van Elzelingen overhandigt Pieter van der Ploeg een cheque t.w.v. € 500,00 voor KWF Kankerbestrijding. Pieter heeft door de jaren heen uit opbrengsten van de concerten het werk van KWF gesteund. 

 

Sander van Marion geeft de ruim 450 concertbezoekers een inkijkje in het vele werk wat Pieter in de afgelopen jaren achter de schermen heeft gedaan.