Persberichten

Hybride vorm voor Nieuwjaarsconcert 2022

Schiedam - woensdag 15 december 2021 / Bewerkt 22 december 2021

We zagen erg uit naar de 42e Traditionele Nieuwjaarsconcerten bestaande, komend jaar weer bestaand uit een samenzangmiddag en avondconcert. Helaas gaat dat voor de komende editie niet lukken vanwege geldende maatregelen. Het concert zal zaterdagavond 8 januari uitgezonden worden om 20:00 uur. Met een aantrekkelijk programma gespeeld door Peter Eilander op het Marcussen-orgel en Jaap Eilander op een Fazioli-concertvleugel, hopen we ook voor komend jaar weer de traditionele muzikale nieuwjaarsgroet vanuit de Laurenskerk te organiseren. Houdt deze website in de gaten voor het laatste nieuws. We hadden al kaarten verkocht. Die mensen ontvangen van ons uiterlijk begin januari een e-mail met mededeling dat we overgaan tot restitutie van de gelden. 


Traditionele Nieuwjaarsconcerten steunt restauratie Marcussen-orgel

Schiedam - Zaterdag 11 december 2021

"Ducttape houdt immense orgel Laurenskerk bij elkaar, miljoen nodig voor restauratie"

'Onze rode reus' is toe aan restauratie. In dit artikel van het AD en onderstaande video vertelt titulair organist Hayo Boerema over zijn acties om geld op te halen voor de restauratie. We gaan Hayo en de 'rode reus van Rotterdam' helpen en hebben daar ook u voor nodig. Met elke kaart die u koopt of donatie die u doet voor het Nieuwjaarsconcert op 8 januari 2022 draagt u bij aan de restauratie. Op naar een rode reus zonder ducttape! Nieuwjaarsconcerten Rotterdam steunt deze actie naast de jaarlijkse bijdrage voor KWF Kankerbestrijding.  

Nieuwjaarsconcerten 2021 uitgesteld. Livestream-concert op zaterdagavond 2 januari 2021.

Schiedam - vrijdag 18 december 2020
Met de huidige maatregelen tegen Covid19, zijn concerten en samenzangmiddagen onmogelijk. Daarom wordt gekeken of zowel de samenzangmiddag met André Nieuwkoop en het avondconcert met Olivier Latry en Peter Eilander uitgesteld kunnen worden. We hopen op 8 januari 2022 weer de concerten te mogen organiseren en de vele muziekliefhebbers te verwelkomen. 

Kaarthouders zijn benaderd door de organisatie en krijgen de keuze om de waarde van de kaarten om te zetten in een donatie of restitutie. 

De organisatie van de Traditionele Nieuwjaarsconcerten zal in 2021 toch een Nieuwjaarsgroet willen brengen vanuit de Laurenskerk in Rotterdam. In 2021 zou het de 41e keer zijn dat er op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar een nieuwjaarsconcert verzorgd zou worden. Sinds het overlijden van grondlegger Klaas Jan Mulder wordt dit verzorgd door wisselende organisten. Dit jaar zal Peter Eilander een livestream-concert verzorgen met een afwisselend programma met o.a. bekende literatuur, koraalbewerkingen van hemzelf en Klaas Jan Mulder.  Het programma wordt later bekend gemaakt op deze website. De livestream is te vinden op het YouTube-kanaal van Traditionele Nieuwjaarsconcerten.


Latry en Eilander spelen Nieuwjaarsconcert Laurenskerk Rotterdam 2021

Rotterdam - Maandag 6 januari 2020
Afgelopen zaterdag vond het traditionele nieuwjaarsconcert plaats in de Laurenskerk van Rotterdam. Wat 40 jaar geleden is begonnen bij Klaas Jan Mulder wordt sinds zijn overlijden door de organisatie voortgezet door verschillende organisten. Op zaterdag 2 januari 2021 is het de beurt aan de Franse organist Olivier Latry en de Apeldoornse organist Peter Eilander. Latry is organist van het Cavaillie-Coll orgel van de Notre Dame in Parijs welke vorig jaar door een grote brand voorlopig niet bespeelbaar is. Eilander zal enkele koraalbewerkingen spelen van zichzelf en oprichter Klaas Jan Mulder.

Bij het avondconcert, dit jaar geheel verzorgd door Peter Eilander, werd afscheid genomen van concertorganisator Pieter van der Ploeg die dit nu meer dan 30 jaar heeft gedaan. Onder de ruim 450 concertgangers was ook organist Sander van Marion. Hij bedankte hem voor de immer uitmuntende organisatie en het podium die hij door de jaren heen heeft geboden aan jonge organisten, en jubilerende musici. De organisatie van de nieuwjaarsconcerten is dit jaar overgenomen door Kees van Elzelingen. Van der Ploeg kreeg van de nieuwe organisator een cheque overhandigt met een geldbedrag van € 500,00 wat geschonken wordt aan KWF Kankerbestrijding. Het werk van kankerbestrijding heeft de Katwijkse organisator door de jaren heen gesteund uit opbrengsten van door hem georganiseerde concerten. Tot slot trakteerde Eilander alle aanwezigen in de Laurenskerk op het favoriete orgelwerk van Pieter van der Ploeg, het derde deel ‘Allegro deciso’ uit Evocation van Marcel Dupré.

Ook dit jaar was er ’s middags weer een samenzangmiddag. Dit jaar voor het eerst met André Nieuwkoop. De middag werd bezocht door 1300 bezoekers. In 2021 zal Nieuwkoop op D.V. zaterdag 2 januari ook de samenzangmiddag begeleiden.

Meer informatie via www.nieuwjaarsconcerten.nl

 

Kees van Elzelingen overhandigt Pieter van der Ploeg een cheque t.w.v. € 500,00 voor KWF Kankerbestrijding. Pieter heeft door de jaren heen uit opbrengsten van de concerten het werk van KWF gesteund. 

 

Sander van Marion geeft de ruim 450 concertbezoekers een inkijkje in het vele werk wat Pieter in de afgelopen jaren achter de schermen heeft gedaan.