Over de Traditionele Nieuwjaarsconcerten

De geschiedenis van de Nieuwjaarsconcerten begint in 1981 wanneer Klaas Jan Mulder op een avond in de Laurenskerk van Rotterdam een populair-klassiek orgelconcert geeft op de eerste zaterdag van januari. De kerk zit stampvol en de rest is geschiedenis. 

Door zijn manier van registreren en speeltechniek heeft Mulder een geheel eigen stijl weten te ontwikkelen. Dit komt misschien ook doordat zijn hart in eerste instantie bij de piano lag; qua techniek is deze invloed zeker merkbaar geweest. 

Organisatie
De organisatie van de Traditionele Nieuwjaarsconcerten was vanaf het begin, net als andere concerten van Klaas Jan Mulder, in handen van Jan Smit Sr. Medio jaren '80 heeft organisatiebureau "Music of Life" met impresario Pieter van der Ploeg dit overgenomen omdat de organisatie de betreffende mensen teveel werd. In deze jaren is van de opbrengsten van de concerten jarenlang het werk van KWF Kankerbestrijding gesteund. Vanaf 2020 heeft Pieter van der Ploeg het stokje overgegeven aan Kees van Elzelingen en doet hij de organisatie, gesteund door een groep enthousiaste vrijwilligers. 

Verschillende musici
Na het overlijden van Klaas Jan Mulder in 2007 heeft organisator Pieter van der Ploeg organisten uitgenodigd die een breed repertoire kunnen spelen en het koraalwerk van Klaas Jan Mulder een warm hart toedragen. Later zijn hier ook samenzangmiddagen aan toegevoegd met Pieter Heykoop als veelgevraagd begeleider van de samenzang. Weer later werden de Nieuwjaarsconcerten verder uitgebreid met de tweede zaterdag van januari waar o.a. Martin Mans, André Knevel en Sander van Marion optredens hebben verzorgd. Steeds weer wisten vele honderden liefhebbers de weg naar de Laurenskerk te vinden. Vanaf 2007 heeft Herman van Vliet de avondconcerten concert verzorgd en later zijn ook Marco den Toom en André van Vliet gevraagd. Een uitstapje volgde in 2016 met een bekende organist uit Frankrijk, de legendarische organist Jean Guillou. De eigenzinnige interpretaties van de fransman heeft Mulder altijd nauwgezet gevolgd. Vanaf 2016 heeft Marco den Toom zijn eigen Nieuwjaarsconcerten georganiseerd, eerst eenmalig in Dordrecht en later op de tweede zaterdag van januari ook in Rotterdam. Ook Pieter Heykoop wilde zelf zijn concerten organiseren en doet dit net als Marco den Toom vanaf 2020 op de tweede zaterdag van januari. De organisatie van de Traditionele Nieuwjaarsconcerten organiseert tegenwoordig alleen nog concerten op de 1e zaterdag en is onafhankelijk van musici en streeft er naar om diverse organisten uit te nodigen. 

Jubilea en Memoriam
De nieuwjaarsconcerten zijn door de jaren heen een podium geweest voor verschillende memoriam en jubilea. Zo is in 2016 stilgestaan bij het jubileum van Pieter Heykoop, in 2018 50 jaar organist Peter Eilander en in 2019 is de in 2017 overleden organist Herman van Vliet herdacht. De populariteit van de Nieuwjaarsconcerten is door alle jaren heen nog steeds groot en elk jaar is er aandacht voor de grondlegger van de Traditionele Nieuwjaarsconcerten; Klaas Jan Mulder. 

 

Herman van Vliet (rechtsvoor) zaterdagavond in Rotterdam te midden van zijn muzikale vrienden (v.l.n.r.):
Peter Eilander, Marco den Toom, Wybe Kooijmans, Sander van Marion en André van Vliet. Foto: Jos Breumann